top of page

Fokken is niet altijd gokken

Daar ben ik van mening dat wanneer je een goede teef met een goede reu gaat matchen, je de kans vergroot op kwalitatief goede nakomelingen. Er komt nog wel wat bij kijken, want los van de gezondheidsonderzoeken en keuringen door een ervaren teckelspecialist zijn er zaken waar je goed rekening moet houden om te fokken met je hond (www.houdenvanhonden.nl). 

 

Dan opzoek gaan naar ‘die match’; de juiste karakters bij elkaar, hun bouw en uiterlijk volgens de ras-standaard (wat ook hun lichamelijke gezondheid ten goede komt). Niet uit het oog verliezend is daar nog mijn visie van wat ik een mooie standaardteckel vind, waarbij ik de schoonheid van het totaalbeeld ook zeer belangrijk acht.


‘Onze pups krijgen een stamboom’


Waarom kiest u een teckel met een stamboom ?

- Als fokker wil je bepaalde eigenschappen waarborgen, denk hierbij aan het uiterlijk, hun karakter en de gezondheid;  zo weet u wat u kan verwachten.

 

- Ook stelt de rasvereniging de Nederlandse Teckelclub (NTC) voorwaarde aan de fokkerij, waarin o.a. bepaalde gezondheidsonderzoeken verplicht zijn. 

 

- De teckel staat met zijn chip geregistreerd; aan de hand van zijn registratienummer is hij opgenomen in het Nederlands Honden Stamboek (NHSB) en hier zijn zowel de gegevens van de hond en uw gegevens terug te vinden.


Om over te stappen naar het volgende punt wil ik even zeggen dat fokken zonder stamboom vele malen eenvoudiger zou zijn, maar de makkelijke weg is nu eenmaal niet altijd de meest verstandige.
Want zo óók stelt de Raad van beheer eisen aan het fokken en dat is maar goed ook!

 

Hier in het kort alvast een paar punten:

 

- Minimum leeftijd van de teef (18 maanden) en van de reu (9 maanden).

- Gezondheidsonderzoeken van de teef en de reu -> o.a. onderzocht en vrij verklaard van erfelijke oogziekten (als; P.R.A., Cataract en Distichiasis).

- Het beperken van inteelt in de lijn (hun DNA profiel).

- Een teefje mag niet meer dan 1 maal per jaar een nestje krijgen en niet meer dan 5 nestjes in haar leven    (zonder stamboom kan het misschien al haar 7e nestje zijn, dit is niet te controleren!)

- Vanaf 1 november 2021 zijn  hier regels bijgekomen,  nl. de verplichte registratie van de fokker bij de overheid. De nieuwe regels voor Identificatie & Registratie (I&R) Hond moet zorgen voor een betere controle op de hondenhandel, zodat illegale en malafide hondenhandel beter kan worden aangepakt.  In dit nieuwe systeem worden de fokker, importeur, dierenarts of chipper geregistreerd. Het is dan direct duidelijk waar de hond vandaan komt en van wie de hond een chip en paspoort kreeg; dit alles staat onder het UBN nummer. 

Mijn advies; koop daarom geen hond zonder stamboom. Het draait hier namelijk wel om het welzijn van de teef en daarmee de gezondheid van uw eigen nieuwe huisgenoot. Wilt u alle regels van de Raad van Beheer teruglezen?  Kijk dan eens naar deze link: Waarom een stamboomhond: de voor- en nadelen.

Kortom is er veel aan vooraf gegaan voordat we onze wonderschone pupjes mogen verwelkomen. En dan blijft de gezondheid altijd een risico: hier heeft geen levend individu garanties op!

Willen we garanties? Denk dan aan dit alternatief.

* NTC fokker.

* In bezit van certificaat Besluithouders van dieren Hond & Katten.

bottom of page